Gratis kalkyl

Liten bostadsrättsförening gör stor årlig energibesparing

75 000 kr i årlig energibesparing (15 %) genom en EnReduce®-lösning och utan några andra energisparåtgärder. För bostadsrättsföreningen Grane nr 1 i Uppsala, med drygt 45 lägenheter i en fastighet byggd i slutet av 30-talet, är det ett betydande belopp. Är det möjligt att få ett enkelt, lättinstallerat och underhållsfritt energisparsystem som i princip sköter sig självt? Det frågade sig föreningens styrelse 2003 och hittade alltså svaret i en EnReduce®-lösning.

På två år var EnReduce®-investeringen betald och sedan har alltså Brf Grane 1 fortsatt att spara ett betydande belopp varje år genom att slippa onödiga värmekostnader. Föreningen har också fått det självgående energisparsystem som man önskade.

Det fina med systemet är att det inte märks. I vår källare på Geijersgatan har Enreduce installerat ett apparatskåp med den teknik som styr lösningen, och i fyra av lägenheterna finns temperatursensorser placerade. Vi har dock aldrig behövt lära oss något om tekniken bakom. Det bara fungerar helt enkelt. Vi har också slutat titta efter om vi gör några besparingar. Det såg vi direkt att vi gjorde och sedan har det fortsatt så utan att vi gjort några andra energisparåtgärder. Att vi har en EnReduce-lösning märker dock våra medlemmar genom att de fått en jämnare lägenhetstemperatur, säger Anders Lönnqvist som är ordförande i föreningen.